Μια διαφορετική εκδήλωση για την προώθηση των Ηπειρωτικών αγροδιατροφικών προϊόντων διοργανώθηκε στις 8 Ιουλίου 2020, στο Εστιατόριο «Γαλαξίας των Γεύσεων» στο Μέτσοβο.

Η εκδήλωση αποτέλεσε τη δεύτερη στάση ενός τριημέρου γαστρονομικού ταξιδιού, το οποίο ξεκίνησε από τα Ιωάννινα, συνέχισε στο Μέτσοβο και ολοκληρώνεται την Πρέβεζα στις 9 Ιουλίου 2020.

Πρόκειται για μία δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του έργου MeDInno, που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 με διπλό στόχο: αφενός να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της Ηπείρου ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και δυναμικό τουριστικό πόρο και αφετέρου, να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητα των Ηπειρωτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι-εκπρόσωποι φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου δοκίμασαν ένα μενού 7 πιάτων με τοπικές πρώτες ύλες, προσαρμοσμένο στη γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα προϊόντα αιγοπροβατοτροφίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε την στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη στήριξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των μικρών κτηνοτρόφων και παραγωγών, καθώς και τη διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου. Ενώ η Υπεύθυνη του έργου MeDInno κα. Βασιλική Ηγουμενίδου παρουσίασε το πλαίσιο και τους βασικούς άξονες του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το Μετσοβίτικο «καλάθι τοπικών προϊόντων»  αποτελούμενο από παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του μενού των 7 πιάτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Έλληνες εταίροι του έργου MeDInno, εκπροσωπούμενοι από τους κ.κ. Γιάννη Δεκόλη, Πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και Marco Della Puppa, Γενικό Γραμματέα του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο κ. Αναστάσιος Ζαφειρίδης ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης).

 

 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού της εκδήλωσης